Gebeuk van heipalen als muziek te beluisteren

De gemeente is voortvarend begonnen met de aanleg van de zogenoemde CityPromenade: vier rijzige appartementencomplexen met de kosmopolitische namen Vancouver, Monaco, Melbourne en Berlin. Tezamen worden deze gebouwen De Poort naar de Toekomst genoemd. Dat klinkt veelbelovend. Ik zie er nu al naar uit om te zijner tijd met de sneltram naar de CityPromenade te rijden om achter de poort naar de toekomst een Back To The Future-achtige ervaring te ondergaan.

Maar dat terzijde, want die poort is vooralsnog toekomstmuziek, omdat die CityPromenade nog gebouwd moet worden. Daartoe draaien de hei-installaties overuren in Nieuwegein. Teneinde de onvermijdelijke geluidsoverlast een beetje te dempen, heeft de gemeente aan omwonenden chocola en oordopjes uitgereikt.

Dat zou je old-skool Nieuwegein kunnen noemen, want in het nieuwe Nieuwegein is het gebeuk van de heipalen als muziek te beluisteren. Op hetnieuweleefritme.nl kun je het ritme van de grondinstallatie laten overvloeien in vier verschillende ambient-composities: kabbelende deuntjes, in de smaken motivation, focus, happy en relax. Ex-Roxy Music-man Brian Eno is de architect van de ambient. In 1978 verzon hij zogenoemde soundscapes – vrij vertaald: klankschappen – die de stress van het wachten op een vliegveld moesten verzachten.

Dat Eno’s Music for Airports 44 jaar later nota bene in Nieuwegein is getransformeerd tot Music for Construction Sites, is een grootste gebeurtenis. De wereldbefaamde Duitse componist Karlheinz Stockhausen schreef ooit muziek voor vier helikopters. Nieuwegein schreef muziek voor hei-installaties. Ongemerkt is de stille slaapstad getransformeerd tot walhalla voor avantgardistische muziek! Een eenmalige openbare uitvoering, met enorme luidsprekers op CityPlaza en een live bespeelde heipaal, dat lijkt mij toch het minste.

Nee, in Nieuwegein is deze herfst niet alles meer wat het lijkt.

Zelfs Nieuwegein niet.

Hoe Nieuwegein ongemerkt transformeerde van slaapstad tot walhalla van avantgardistische muziek.